Pages

1/16/2009

Breast feeding dan saya

Salam dan selamat sejahtera kepada semua.
Sebenarnya say taklah pandai berblog.Tujuan utama blog ini adalah untuk berkongsi pengetahuan dan pengalaman.
Alhamdulillah dah lebih 5bulan saya menyusukan Muhammad Aqil Hazman dengan susu ibu.Nampaknya masih cukup lagi dan belum campur dengan solid food.
Saya sekarang mengamalkan minum soya Organic + Melilea Greenfield Organik sekali sehari dan hasilnya...20 Oz paling banyak dan 16Oz paling sedikit dapat diperah setiap hari..Sebelum menggunakan brestpump(guna tangan), saya dapat 16OZ dan selepas menggunakan breast pump Medela Freestyle,saya dapat perah sehingga 20Oz.
Jadual pemakanan saya seperti biasa..pagi2 dah minum Melilea + roti, tengah hari makan nasi, malam makan nasi...+buah-buahan..

2 comments:

kyo said...

nk tanya la.. sy baru amik susu soya melilea tu.. kiranya 1 hari hanya minum 1 kali je ke? sy pon masih bf baby.. pastu melilea greenfield tu kalau nk turunkan berat badan.. macam mana pengambilannya? badan naik sgt lepas bersalin ni.. ):

Nur Diana said...

Salam...Maaf tak perasan ada komen..sihat ke?Alhamdulillah awak full breast feeding..Semoga dapatfull sampai 2 tahun...Jangan lupa mesti bagi dlm sehari sebab baby ada enzim dalam mulut dia yg boleh menyebabkan badan merangsang pengeluaran susu...
Soya tu boleh minum macam kita minum susu..better 2 kali sehari..
Yang Melilea Greenfield organik tu,boleh ambil sebelum makan..dan awal pagi.Bila kita dah minum tu,perut rasa kenyang,so tak makan banyak sgt..Ia dapat memekatkan susu badan kita..sEKALI sehari pun dah ok..bancuh dengan susu soya tu pun elok....